Project « Affective and cognitive functioning in relation to food intake »

Overeating and obesity are major public health issues. Besides the health problems they often entail (e.g., cardiovascular problems and diabetes), they are also associated with affective and cognitive impairments.
However, these alterations are still poorly understood and further research on this topic is thus crucial.
The aim of this project is to train certain cognitive abilities (executive functions) in a population of various Body Mass Indexes (BMI). These abilities will be trained by the means of different tasks, which will be adapted to be performed online with food-related stimuli. Before and after training, neuroimaging (fMRI) and behavioral testing will be used to assess the impact of training on the reactivity of the reward circuitry to food cues as well as emotion regulation, food intake and weight. In a nutshell, this project aims at a better understanding of the bidirectional links between food intake and affective and cognitive functioning.

Duration
2018 – 2021

Collaborators

  • Doctoral researcher: Jeanne Richard, Research and Teaching Assistant in Psychology at Distance University, Switzerland & PhD Student in Neuroscience at Distance University, Switzerland and at the E3Lab, University of Geneva, Switzerland
  • Supervision: Prof. Géraldine Coppin, Co-responsible for the MS Psychology program and Assistant Professor of Psychology at Distance University, Switzerland & Senior Researcher and Lecturer at the E3Lab, University of Geneva, Switzerland
  • Co-supervision: Prof. David Sander, Director of the Swiss Center for Affective Sciences, Director of the E3Lab and Full Professor in Psychology, University of Geneva, Switzerland

Funding

  • Distance University, Brig, Switzerland

Projet « Fonctionnement affectif et cognitif & prise alimentaire »

Le surpoids et l’obésité sont un problème de santé publique majeur. Outre les problèmes de santé qui y sont liés (par exemple, les problèmes cardiovasculaires et le diabète), des difficultés cognitives et affectives y sont également associées. Ces difficultés sont encore mal comprises et il est crucial de poursuivre la recherche sur ces dernières.
Le but de ce projet est d’entraîner certaines capacités cognitives (les fonctions exécutives) dans une population de divers indices de masse corporelle (IMC), à l’aide de différentes tâches adaptées au contexte de l’alimentation. Avant et après l’entraînement, neuro-imagerie et tests comportementaux seront utilisés pour évaluer l’impact de cet entraînement sur la réactivité du circuit de la récompense ainsi que la régulation émotionnelle, la prise alimentaire et le poids. En somme, ce projet tend à permettre de mieux comprendre les liens bidirectionnels entre prise alimentaire et fonctionnement cognitif et affectif.

Durée
2018 – 2021

Participant-e-s

  • Doctorante : Jeanne Richard, assistante de recherche et d’enseignement en psychologie et doctorante à UniDistance et au sein du E3Lab, Université de Genève, Suisse
  • Supervision : Prof. Géraldine Coppin, co-responsable de filière et professeure assistante en psychologie à UniDistance & maître-assistante en psychologie, Université de Genève, Suisse
  • Co-supervision : Prof. David Sander, directeur du Centre interfacultaire en Sciences Affectives et du E3Lab, professeur ordinaire en psychologie, Université de Genève, Suisse

Financements

  • UniDistance, Brigue, Suisse
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